Elçin Kürşat – Tanıtım

Web sitesi: http://www.elcinciftligi.com/
Tel: 0252 561 11 00
Cep Tel: 0535 594 14 12
Adres: Gürçamlar Köyü No:34, Milas.
Yaşar Üniv. Tel: 0232 411 50 00 (santral) Pazartesi, Salı, Çarşamba.
Hesap Bilgileri:
GARANTİ BANKASI KONAK ŞUBESİ
Hesap No: 410 6675424
IBAN: TR35 0006 2000 4100 0006 6754 24
Şube No: 410

Hakikati ve doğruyu önce bilimde, daha sonra da doğada arayan 60 yaşında bir sosyoloji profesörüyüm. 35 yıl Almanya’da çalıştıktan sonra (Hannover ve Münih Üniversiteleri), 5 yıldır Milas’ın Gürçamlar Köyü’ne yerleşmiş bulunuyorum.

İlk başta köye taşınarak üniversite hayatına artık bir nokta koyduğumu düşünürken, 1.5 yıldır İzmir Selçuk Yaşar Üniversitesi’nde haftada 3 gün çalışmaya başlamak zorunda kaldım.Yaralı, hasta atılmış köpek ve kedi yavrularını eve getirirken kocaman bir köpek ve kedi ordusu oluştu ve bunlar benim gibi vejeteryen değil etçil… Emekli bir akademisyen olan eşimin emekli maaşı, bir de üstüne tavuk, keçi ve ineklerime prensip olarak organik yem vermekte direndiğim için çiftliğimizin giderlerini karşılayamamaktayız. Çiftçiler gelir elde etmek için hayvan besler; ben ise hayvanlarımı besleyebilmek için tekrar çalışmaya başladım. En büyük amacım, çiftliğin giderlerini karşılayabilecek kadar gelir getirebilmesi.Ancak o zaman bana büyük iç huzuru veren, beni doğayla birleştiren çobanlığımı haftanın her günü yapabileceğim; şimdi sadece haftada dört gün orman ve kırlara kavuşabiliyorum.

Keçi, eşek ve ineklerimi sabahları otlanmaları için evimin hemen arkasında başlayan orman ve zeytinliklere götürüyorum.Bu sürüye 8 köpek de katılınca ve bazen kediler de köpekleri taklit etmeye kalkınca Ali Baba’nın çiftliği göç ediyormuş gibi görünüyor. Döndükten sonra, akşamları tırnaklılar, Dalaman Devlet Çiftliği’nden getirdiğim organik buğday ve kendi yetiştirdiğim yulafı yiyorlar.

Keçi bakımı ve peynir yapımıyla ilgili olarak Almanya’ da bir “ Bioland “ keçi mandırasında staj görmüştüm. Ayrıca Koyun tüyünden ip eğirmekteyim, dokuma tezgahlarım mevcut.

Köyümüz fakir bir zeytin köyü; 2,5 km batısında kendine ait ve henüz otel veya benzeri turistlik tesislerin bulunmadığı bir koyu var. Didim-Akbük’ün 14 km, Iasos antik kentinin 15 km mesafesindeyiz.

Süt Ürünleri

42 keçim var, bunlara ben ve komşum/yardımcım Fatma Hanım’la beraber bakıyoruz. Haftada 5 gün ben, ben üniversitedeyken Fatma Hanım keçileri otlamaya çıkarıyoruz.

Gaziantep’te Tiryaki firmasından kamyonla getirttiğim sertifikalı sertifikalı organik arpa yiyorlar (akşamları). Keçilerin Kasım veya Aralık’tan Şubat’a kadar sütleri olmuyor. Sağılırken ortalama 1.5lt süt veriyorlar.

4 ineğim var (Anadolu yoz). Beslenmeleri keçilerde olduğu gibi. Bakımları daha ziyade Fatma Hanım tarafından yapılıyor. Keçi ve inekleri yaza doğru çoban kontrolüne veriyoruz, dağlarda otluyorlar. İnekler ortalama 5lt süt veriyor.

Süt ürünleri üretimi benim ve Fatma Hanım tarafından yapılıyor ve evde oluyor. Başka ailelerden ham madde ve emek temin etmiyoruz.

Zeytin Ürünleri

Benim ve Fatma Hanım’ın toplam 112’ye yakın zeytin ağacı var. Ağaç sayısı aklımda böyle kalmış aslında iyi hatırlamıyorum. Yılda çok değişken olarak ortalama 800-1000kg zeytinyağı alıyoruz. 40-50kg civarında kırma yeşil zeytin de yapıyoruz. Zeytinleri ben, Fatma Hanım ve yevmiye ile çalışan 1-2 çırpıcının yardımıyla topluyoruz.

Yumurta

40’a yakın tavuğumuz var. Kaz sürüsünü ise bir çiftliğe verdim. Tavukla bütün gün ormanda yayılıyorlar ve yem olarak yine Tiryaki’den temin ettiğim mısır ve arpa ile besleniyorlar. Sadece tavuk yumurtam var.

Meyveler

Meyveleri biz hasat ediyoruz (Fatma Hn ve ben). Sulama ve bakım yine bizim tarafımızdan yapılıyor. Çok şükür şimdiye kadar bir zararlı gelmediğinden bunlara karşı savaşmak mecburiyetinde kalmadık. Yılda 2 defa hayvanların gübresini kullanıyoruz. Hasat yine ikimiz tarafından yapılıyor. 4 portakal, 2 mandalina, 2 ayva, 2 erik, 3 kayısı, 3 limon, 2 dut, 2 incir ve 122 nar ağacım var.

Sebze Üretimi

Sera yapmıyoruz, açık tarla üretimi var. Etrafı telle çevrili 4 ayrı parsel şeklinde tahminen 700m2 alanı kullanıyoruz ve bunlar zeytin ağaçlarının arasında. Karışık ekim yapıyor, hayvanlarımızın gübresini (tavuk dahil) kullanıyoruz. Zararlılar seyrek olarak ortaya çıkıyor ve genellikle fasulye ve börülcelerin böceklenmesi şeklinde ortaya çıkıyor. Sebzelere daha ziyade Fatma Hanım bakıyor ve suluyor. Zararlılara karşı arap sabunu, alkol ve kireç karışımını, bir de ısırgan otu suyunu kullanıyoruz.

Reçeller

Meyveler sadece bizden, tatlandırıcı olarak Almanya’dan getirdiğim organik şeker kamışı şekeri veya stevya kullanıyorum. Reçelleri evde kaynatıyorum. Keçi boynuzu pekmezini kaynatarak üretiyoruz.

Çay ve Otlar

Bunları doğadan topluyoruz, damda kurutuyoruz. Damın üstü kapalı. Nane ve reyhanı ise bahçemizde yetiştiriyoruz.

Unlu Gıdalar

Çok az satılıyor. Tam buğday ununu City Farm’dan organik olarak temin ediyorum. Otlu börek için otları doğadan pazıyı bahçemizden temin ediyoruz. Pişirme bahçemdeki köy fırınında yapılıyor.

Siparişlerde Perşembe’ye kadar toplayıp kolileri onu takip eden Pazartesi hazırlayıp Sürat Kargo’ya teslim ediyorum.

Fatma Hanım dul, yalnız yaşayan, başka geliri olmayan bir kadın. Arazimizi onun vefat eden eşinden almıştık. Satışlardan gelen geliri yarı yarıya paylaşıyoruz.

Ürünlerimiz

  • Keçi peyniri
  • Köy peyniri (inek sütünden)
  • Tereyağ
  • Çökelek
  • Kayısı reçeli/marmelatı (organik şekerli)
  • Elma reçeli/marmelatı (organik şekerli)
  • Soğuk sıkma zeytinyağı (salatalık) (organik sertifikalı)
  • Kontinü zeytin yağı (yemeklik) (organik sertifikalı)
  • Sabun (organik zeytin yağı ve dağdan toplanmış lavanta ile)
  • Tavuk yumurtası (ormanda gezen ve organik buğday yemi yiyen tavuklardan)
  • Kaz yumurtası (ormanda gezen ve organik buğday yemi yiyen kazlardan)
  • Yeşil zeytin (yağ ve limon soslu)
  • Yeşil zeytin (yağsız)
  • Organik tam buğday ekmeği (bazlama)

Ayrıca sipariş üzerine:

  • Siyah zeytin
  • Nar
  • Fransız ve Hollanda tipi keçi peyniri (camambert, gouda)
  • İnek veya keçi yoğurdu
  • Çiğ inek ve keçi sütü
  • Bahçemde yetiştirdiğim sebzeler

Yine sipariş üzerine

  • Organik kök boyalı yünden yaptığım keçe çanta, çapka, yelek, terlik, vs.
  • Aynı yünden dokuduğum kumaşlardan yapılmış giyim eşyaları (atkı, ceket, yelek, elbise, battaniye, vs.) ve örgüler (çorap dahil).

 

Reklamlar