Nusratlı Köyü (Süheyla Doğan) – Tanıtım

İletişim bilgileri:

Temas: Süheyla Doğan Ünal-Mecit Ünal
Köy adresi: Nusratlı Köyü, Ayvacık-Çanakkale
Posta adresi: P.K. 9. Küçükkuyu/Çanakkale
Ev tel: 0286 7521795
Cep Tel: 0533 4552102
e-posta: suheyladogan@gmail.com

Hesap Bilgileri:
Mecit Ünal
T.C. İş Bankası Çanakkale Şubesi,
Şube Kodu: 2300, Hesap No: 1007871
IBAN: TR060006400000123001007871

Biz kimiz?

Merhabalar,

Biz, Süheyla ve Mecit, büyük şehirlerden kaçarak, yaşamımızı sessiz, sakin bir yerde sürdürmeye karar verdik. 2002’den bu yana Çanakkale’ye bağlı Nusratlı Köyünde  yaşıyoruz.  Amacımız temiz bir havada, bol oksijen içinde, üreterek, doğal ürünlerle beslenerek, kendimize vakit ayırarak sakin bir yaşam sürmekti…

NUSRAT-EskiCami

500 yıllık köyümüz

NUSRAT-Cesme

Tarihi çeşmemiz ve eski camimiz

Temiz bir havada, bol oksijen içerisinde yaşadığımız doğru, ancak pek de sakin yaşadığımız söylenemez. Ülkede ve yakın çevremizde olan bitenlere duyarsız kalamadığımızdan, zaman zaman hareketli günler geçiriyoruz. Yine de büyük şehirlerin sıkıntısından kurtulduğumuz için kendimizi çok mutlu sayıyoruz.

Köyün içinde, 700 m2. bahçe içerisinde iki katlı eski bir taş ev aldık. Evi karı-koca birlikte onardık ve oturulur hale getirdik. Bahçemizde iki odalı bir müştemilatımız var. Daha önceleri tayfa damı (zeytin işçisi evi)  olarak kullanılmış ancak yıkılmış olan yere de konuk evi yapmaya başladık.

NUSRAT-Ev 

NUSRAT-Calisma2

Ev yapmak pek de kolay değilmiş hani…

Bahçemizde doğal sebze ve meyvemizi yetiştiriyoruz. Dümrek Köyü’nde de 12 dönüm bir zeytinliğimiz var. Zeytinliğimizin bakımını karı-koca birlikte yapıyoruz.

NUSRAT-Domates

Yöremize özgü pembe domatesler

NUSRAT-Kivircik

Bahçemizden kıvırcık

Emekli inşaat mühendisi bir kadın ve gazeteci şair- yazar bir erkek olarak, zaman zaman birbirimizin mesleklerine de karışıyoruz…Her ikimiz de “okumanın yaşı yoktur” deyip Anadolu Üniversitesi, Açık Öğretim Fakültesine başladık. İki yıllık “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler” eğitimi göz açıp kapayıncaya kadar geçti. Yazarımız ise dört yıllık “Türk Dili ve Edebiyatı” na devam ediyor. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip olarak, günümüzde oldukça popüler olan bu alanda olan bitenleri daha iyi anlamak istiyoruz.

NUSRAT-Papatya

Papatyalar

NUSRAT-GulSuyu

Gülsuyu tarifi annemizden

Bir kızımız var, adı Zeynep. ODTÜ-Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunu. İtalya’da doktorasını tamamladı.  Luca ile evlendi ve  Dünyanın en tatlı şeyini torunumuz Tullio Toprak’ı dünyaya getirdi.

Köye yerleştiğimizden bu yana bizimle birlikte olan bir de köpeğimiz var, Duman. Bir gözünü kaybetmiş olsa da kokuları hala iyi alıyor.

     NUSRAT-Duman

Köyümüzün ve köylülerimizin sorunlarına çözüm yolları aramak, köyün tarımsal, turistik kültürel potansiyelinden yararlanıp köyün gelişimine katkıda bulunmak ve köylülerimiz arasında dayanışmayı arttırmak amacıyla 2005 yılında “Nusratlı Köyü Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği” ni kurduk. Bugüne kadar çocuklar, genç kadınlar, yetişkinler için bilgiayar kursları düzenledik. Çeşitli kültürel geziler ve etkinlikler düzenledik. Köyün tarihi yapılarının korunması konusunda çalışmalar yaptık. Köyde çevre bilincinin gelişmesi için faaliyetlerde bulunduk. Köyümüz tarımsal ürünlerinin daha iyi koşullarda değerlendirilebilmesi için destek ve teşvikler konuusnda bilgilendirme toplantıları yaptık.  Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ile birlikte “Nusratlı Köyü Turizm Kalkınma Projesi” ni hazırlayıp Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan proje desteği almaya hak kazandık ve Nusratlı Taşı’ndan yapılmış olan Nusratlı Evlerinin eko-agro turizm anlayışıyla ev pansiyonculuğuna açılması çalışmalarına başladık.

Köyde yaşayıp da üretmeden olur mu? Ekmeğimizi, yoğurdumuzu, reçellerimizi, domates soslarımızı, tarhanamızı, eriştemizi, turşumuzu, zeytinimizi, sabunumuzu kendimiz yapıyoruz. Mümkün olduğunca doğal beslenmeye çalışıyoruz. Esas olarak kendimiz için üretiyoruz. Ancak zaman zaman ürünlerimiz fazla geliyor ve biz de bu ürünleri paylaşmak istiyoruz.

  

Birkaç yıldır zeytinliğimize iyi bakıyoruz. Ürün miktarımız artmaya başladı.

Kendi ürünlerimizin yanı sıra, internet olanağından yararlanma şansı olmayan ve sizlere ulaşamayan, ürünlerine güvendiğimiz köylülerimize de destek olmak amacıyla, onların ürünlerini de sizlerin kullanımına sunmak istiyoruz. Zeytinyağlarında kaliteyi ve güvenirliği sağlayabilmek için, yağların asit tayini, tadımı gibi konularda bir dönem Tariş’te yöneticilik yapmış olan Ziraat Mühendisi dostumuz Yusuf Korkmaz bize yardımcı oluyor.

Yusuf Bey’in hazırlamış olduğu Küçükkuyu ve Bölgenin zeytini ve zeytinyağı ile ilgili bilgileri de aşağıda bulabilirsiniz.

Küçükkuyu Zeytinyağı

Anadolu, sahip olduğu çeşitli iklim ve toprak özelliklerinin üzerinde şekillenmiş zengin bitki örtüsünün sonucu olarak, her yöresinde farklı yetiştirme ve işleme teknikleri ile üretilmiş, beslenme kültürü bakımından da kendine özgü tatları ve biyolojik değerleri olan tarımsal ürünlerin bulunduğu bir coğrafyadır. Zeytin ve zeytinyağı da bunlardan birisidir.

NUSRAT-Zeytinlik1

NUSRAT-Zeytinlik2

Zengin ürünlerin bulunduğu bir coğrafyada yaşadığımızın bilincinde olsak da, günlük yaşamımızda ve beslenme kültürümüzde bu zenginliğe ne kadar ulaşabiliyoruz?

Günümüzde, büyük firmaların büyük marketlerin raflarında sundukları ürünlerin bırakalım yerel tatlar içermesini, sağlıklı oldukları hususunda dahi haklı şüpheler -hatta şüpheden öte bilimsel gerçekler- bulunmaktadır. Örneğin zeytinyağı pazarında faaliyet gösteren büyük firmaların sattıkları tonlarca zeytinyağını tek bir yöreden temin etmeleri mümkün olamayacağı için, çeşitli yörelerden aldıkları ürünleri büyük depolarda karıştırmaktan başka çareleri yoktur. Yapılan da budur. Sağlıklı ve gerçekten doğal ürün hususunda ise, ilgilenenlerin, internette bir tür “sızma zeytinyağı kalpazanlığı ve sahteciliği” olan “kolon sızması” hakkında bilgi taraması yapması yeterli olacaktır.

Peki güvenli ve sağlıklı bir şekilde yöresel ve doğal tatlara ulaşmanın yolu nedir?

Bu soruya verilebilecek en uygun yanıt üretici ile tüketici arasındaki yolu kısaltmaktır. Yani üreticiden tüketiciye giden en kestirme yolu izlemektir. Peki, rehbersiz ve duraksız kat edilen yol, mesafe açısından en kısa yol olsa da, her zaman en doğru ve kestirme yol mudur? Bu soruya da, bir yere ulaşmak için en kestirme yolu arayanlara izleyeceği yolun sadece mesafesinin değil risklerinin de önemli olduğu anlamında söylenen “En kestirme yol bildiğin yoldur” sözüyle yanıt vermek mümkündür. En azından gıda güvenliği ve ürün izlenebilirliği söz konusu olduğunda, doğrunun bu olduğunu söylemek herhalde çok iddialı olmayacaktır.

Anadolu zeytinin anavatanıdır. Dolayısıyla da, zeytin ve zeytinyağı bu topraklarda tarih boyunca kültürün en önemli unsuru olmuştur. Her üründe olduğu gibi zeytin ve zeytinyağında da zengin bir yöresel çeşitlilik ve kendine özgülük söz konusudur. Bu nedenle bir yörenin ürününü diğer yöreninkinden üstün tutmak, yöresellikten uzaklaşıp “mükemmel ve kusursuz bir tat” saplantısının sonucudur. Halbuki, zeytin ağacı, yetiştiği yörenin özelliklerini zeytin meyvesine ve oradan da zeytinyağına taşır. Zeytin ve zeytinyağının kalitesine ilişkin objektif ve bilimsel bazı kriterler vardır; ancak, hiçbir bilimsel kriter kendi ürettiği zeytinyağını severek tüketen bir üreticinin veya kendi yöresinin ürününü özenle ve sevgiyle işleyen bir küçük işletmecinin, yöresinin ürününe sahip çıkması ve onu önemsemesinden daha önemli değildir.

Bu nedenle Aydın’ın, Milas’ın, Urla’nın, Karaburun’un, Akhisar’ın, Gemlik’in, İzmir’in, Ayvalık’ın, Edremit veya Kilis’in, Hatay ya da Mersin’in zeytin ve zeytinyağları kendi yöresinin üretici ve işletmecisine ne kadar güzel, ne kadar lezzetli ve ne kadar sağlıklı geliyorsa, bize de Küçükkuyu yöresi’nin sofralık zeytini ve zeytinyağı eşi bulunmaz güzellikte gelmektedir. Çünkü biz de Küçükkuyu’nun, Ege Denizi’ne bakan güney yamaçlarında, sırtını çam ormanlarına dayamış, deniz ve orman havasının yapraklarını sevgiyle okşadığı bir zeytin ağacının en güzel zeytini ve yağını oluşturmasından başka, daha doğal ve kaçınılmaz bir sonuç olamayacağına inanırız.

Nusrat-Kucukkuyu

Dağı, denizi, ormanı, zeytiniyle Küçükkuyu…

Bu inancımızla yöremizin en güzel zeytin ve zeytinyağlarını “yöresel tat ve lezzet” arayan tüketicilere “menşei belli”, “güvenilir ve doğal ürünler” olarak sunmayı hedefliyoruz. Zeytin ve zeytinyağı ile ilgili sorularınıza yanıt vermekten de ayrıca mutluluk duyacağız.

Yusuf Korkmaz
Ziraat Mühendisi
Küçükkuyu-Çanakkale
0 536 3334649
ysfkorkmaz@hotmail.com

Reklamlar