Alp Pir (Köyceğiz/Muğla) – Tanıtım

Toplum Destekli Organik Üretim ve Doğal Yaşam Uygulamaları

Çiftçi ve İlgili Muhatap: aLp Pir
alppir@gmail.com, 0532-4268327
P.K. 100, 48800 Köyceğiz – Muğla                                                                                                  Çiftçi Belge No: 64806-938

Yerel besin üretim sistemlerinin doğa temelli yöntemlerle işletilmesi aynı zamanda doğadaki direncin göstergesi olan zengin bir biyoçeşitliliğin
oluşumu, korunması ya da zenginleşmesine olanak tanımaktadır. Bu süreç aynı
zamanda tüketici ile üretici arasında bağların birebir gelişimini sağlarken, şehirli ve kırsal ilişkilerinin güçlendirilmesine de ön ayak olmaktadır. Bu konuda üstlendiğimiz köprü görevinin bilinci ile hareket etmeye çalışmaktayız.

Hikayemiz

Kaan, Aydın, Teo, Cathrine ve aLp’ten oluşan çekirdek Pir Ailesi olarak sizi Sevgi, Saygı ve Güvenle selamlıyoruz!

En küçüğümüz Kaan 12 Aralık 2014 Fethiye doğumlu. Atletik vücudunu abileriyle güreşip trambolinde zıplamaya borçlu. En sevdiği içecek kefir. En sevdiği yiyecek zeytin. İlk ve son söz hep onun. Ortancamız Aydın 1 Ekim 2012 Ortaca doğumlu. Her yer ve zamanda kaykaya binmeyi, özellikle domates ve biber kesmeyi, mutfak ve bahçe işlerini, mümkün olan her fırsatta da tatlıdan beslenmeyi seviyor. Onun için meyve ve pestilleri iyi gözetmemiz gerekiyor. Aydın kararını verince geri dönüşü yoktur. En büyüğümüz Teo 15 Ekim 2010 Oslo doğumlu. Felsefe ve kavramları erken yaşta keşfetti. Okumaya, bahçe turlarına liderlik etmeye ve nadiren açılan televizyonumuzun içerik tasarımcısı olmaya bayılıyor. Yoğurt ve sebze türleri ondan sorulur; ilişkilerde ahengin nasıl oluşturulduğu da. Annemiz Cathrine 17 Ağustos 1978 Hamar, Norveç doğumlu. Erken yaştan beri insan ruhunu keşfetme ve besleme konularına odaklı. Bunu çoğunlukla Müzik ve Psikoloji disiplinlerinin yardımı ile deneyimleyip paylaşmayı seviyor. Klinik ve kritik pozisyonlarda, acısı yüksek olan çocuklarla uzun yıllar birlikte çalışmıştı. 2007 yılı sonunda tatilini dünyanın farklı müzik kültürlerini keşfetme merakı ile birleştirdiği sırada aynı anda Brezilya’daydık. O gündür bu gündür ekşi maya organik tam tahıl ekmeklerden, ballı marmelatlara, pestilden şifalı tentürlere kadar zengin bir besleyicilik görevini de aktif olarak üstlenmiş bulunmaktadır. Babamız aLp 27 Ekim 1972 İstanbul doğumlu. Hava, Su, Toprak ve Güneşin mucizevi ilişkilerini yakından anlama iç güdüsü yaşamdaki ilk yıllarına dayanır. Bu arada kendisini insanı anlama konusundan da alıkoyamaz. Bu amaçla yola insan ve insan topluluklarının bir arada varoluşunu anlamaya çalışmak için çıktı. Bu alandaki becerileri Annemiz ile aynı anda Brezilya’da olup tanışma fırsatı bulduğu 2007 yılından beri daha hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Gelenekselden bilimsele tamamen doğal yöntem ve girdilerle bahçecilik, tarım ve ormancılık teknikleri, yüksek besin değerli gıdalar, ekolojik kapalı döngü yapılar ve gerek doğada gerekse organizasyonlarda sistemik tasarım konularına güçlü bir tutkusu bulunmaktadır. 

Çekirdek Aile Vizyonumuzu yaşamı beslemek olarak belirledik. Ailece yaşamlarımızı bu şekilde anlamlandırdık. 2000 yılından bu yana kalbimiz bu amaçla atıyor, zihnimiz bu düşüncelerle çalışıyor, duygularımız bu amaçla yoğruluyor ve bedenimiz bu amaca hizmet etmek üzere çabalıyor. Son 6 yıldır ise varımızı yoğumuzu bütünüyle ve güvenle yaşamı beslemeye yönelik faaliyetlere adadık.  Burada bu yolculukta olgunlaşmaya başlayan bazı meyvelerin kısa bir hikayesini ve paylaşımını bulacaksınız.

Birlikte yaşamı araştırarak, öğrenerek, deneyimleyerek, tasarlayarak, tamamen organik yöntemlerle yetiştirilmiş yüksek besin değerli ürünler üretip hazırlayarak ve bu doğrultuda oluşan tecrübelerimizden kaynaklanan hizmetler sunarak beslemeye çalışıyoruz. En temel sorumluluğumuz olan insan ve doğanın gerçek beslenme ihtiyaçlarına çözümler üretebilmek için ailece yoğun emek veriyoruz.

Değerlerimiz
Çalışmalarımız iki temel değer altında toplanmaktadır:

  1. Yüksek besin değerli organik ürünler üretmek.

      2. Doğanın besin döngüleri ve biyoçeşitlilik yapısına direnç kazandırırken yerel halkları destekleyici organik besin ve diğer temel yaşam ihtiyaçlarının (su, enerji, atık, yerleşke vb.) giderilmesine yönelik ekolojik, etik, ekonomik yöntemler geliştirmek, uygulamak ve yaygınlaştırmak.

Yerelde yüksek besin değerli organik gıdaların aktif olarak üretimi, doğrudan satışı ve bilinçli yöntemlerle hazırlanarak tadının çıkartılması önceliklerimizi tanımlamaktadır. Bunun sağlığımız, doğamız ve ekonomimiz için yaşamsal olduğunu düşünmekteyiz. Bu nedenle, faaliyetlerimizin etik, ekolojik, sosyal, ekonomik ve işlevsel altyapısına büyük önem veriyoruz.

Birçok bilimsel araştırmadan da bilindiği üzere, organik besinlere olan ilgi günden güne artmakta ancak bu ilgi düzenli tedarik alışkanlığına dönüşememektedir. Çoğumuz artık besini fiyat önceliği ile karar verilen bir emtia olarak görmekteyiz. Maddi sınırlamalar bilinse de bu olgu organik besinlerin alınmama nedenini tam olarak açıklayamamaktadır. Organik besinlerin üretim ve tedariğinin aynı zamanda küresel düzeyde deneyimlediğimiz iklim, sağlık ve ekoloji sorunlarına bakışımızı da etkileyerek yeni bir farkındalık oluşturmamıza ön ayak olduğunu göz önünde bulundurmaktayız. 

Üretim Alanlarımız

Köyceğiz’de zeytin, narenciye türleri, nar, ayva, armut, hünnap, cennet elması, yeni dünya,tıbbı aromatik bitkiler, tek ve çok yıllık meyve ve sebze, atalık tahıl türleri, Bodrum Bitez’de narenciye türleri, Datça’da narenciye türleri, badem, zeytin olmak üzere Muğla yöresinde toplamda 105 dönüm arazide sertifikalı organik tarım ve agroormancılık yapmaktayız.

Arazilerimizin tamamında bitkisel üretim yapmaktayız. 

Ürünlerimiz ve üretim yöntemlerimiz

Narenciye türleri, şifalı bitkiler ve zeytinin yanısıra tek ve çok yıllık sebze ve meyve üretimimizi organik tarım, agroormancılık, biointensif tarım ve permakültür esaslarını temel alarak ekolojik yöntemlerle üretiyoruz.

Mevsime göre ürünlerimiz

İlkbahar-Yaz 

Sebzeler: Domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, ayçiçeği. Meyveler: Kavun, karpuz, malta eriği, muşmula, armut, hünnap, ayva, incir, cennet elması, beşbıyık, vişne, mısır inciri, mersin. Yeşil yapraklılar: Semizotu, maydanoz, çin yeşilliği, pazı.  Üzümsüler&Orman meyveleri: Ahududu, üzüm, likapa, frenk üzümü, bektaşi üzüm, goji berry.

Sonbahar-Kış

Narenciye: Portakal, yerli limon, pembe greyfurt, pomelo, meksika lime, bergamut,    okitsu mandalina, klemantin mandalina, yerli mandalina, kumkuat, taiti lime, kaffir lime, washington portakal, sıkmalık portakal, enterdonat limon. Yeşil yapraklılar: Soğan, sarımsak, pırasa, maydanoz, marul, kale, ıspanak, lahana. Kök: Gostil, yer elması, pancar, yer fıstığı, patates, turp, havuç. Sebzeler: Kuşkonmaz, enginar. Meyveler: Zeytin, nar.

Marmelatlar: Erik, tatlı limon, bergamot, mandalina, kumkuat.

Ekmek: Ekşi maya buğday ve çavdar.

Ekşiler&Şuruplar: Kuşburnu şurubu, mandalina ekşisi, nar ekşisi.

Kuruyemişler: Yerli ceviz, kuru incir, ak badem, taş bademi, badem unu, badem ezmesi, yer bademi, yer fıstığı.

Şifalı Yağlar: Kantaron yağı, göbek yağı (zeytin), zeytinyağı, sinir otu yağı, kudretnarı yağı.

Fermente ürünler: Turşular: Sauerkraut (beyaz-kırmızı) Sirkeler: Mısır inciri, yabani armut, ayva. Diğer: Fermente limon, acı biber sosu, sele zeytin, kırmızı zeytin, dilme zeytin, gomashio.

Tahıl&Baklagil: Kuru bakla, kuru acı bakla, bezelye, börülce.

Çay&Baharat: Lavanta, lavantin, ekinezya, melisa, kuşburnu, limon otu, mayıs papatyası, passiflora yaprağı, zeytin yaprağı, ahududu yaprağı, okaliptüs yaprağı, nane, kekik, fesleğen, bergamut, ısırgan, reyhan, yabani sıra.

Bitkisel Üretimde Kullandığımız Yöntemler

Malçlama, kompost üretimi ve uygulaması, fermente balık, arap sabunu uygulaması, kireç, bordo bulamacı, tavuk gübresi, keçi gübresi, yükseltilmiş yatak kullanımı.

Ekolojik arazi yönetimi / doğayla uyumlu üretim için kullandığımız yaklaşımlar, yöntemler

ECOCERT Sertifikalı organik tarım yapıyoruz. Doğal tarım (kendi gübre ve kompostlarımızı hazırlıyoruz), permakültür (aktif bir şekilde uyguluyoruz), biodinamik tarım (kendi preplerimizi hazırlıyoruz), biyolojik tarım (kendi karışımlarımızı hazırlıyor ve yöntemleri uyguluyoruz, bio-intensif tarım (toprak hazırlığı, ekim, bakım ve sulama konularında kullanıyoruz), agro-ekoloji, agro-ormancılık yöntemlerini yerel koşullar nispetinde harmanlıyoruz.

Üretimde işgücü ve işbirliğimiz

Üretimimizde sekiz kişinin emeği var. Bahçe işlerinde dönüşümlü olarak yedi kişi çalışıyoruz. Çiftliğimizin ahşap işlerinde de köyümüzün marangozu ile işbirliği yapıyor, ahşap kasalarımızı yine köylümüzden temin ediyoruz.

Ürünlerimizin tanıtım, sipariş ve gönderimleri 

Doğrudan satış yöntemini kullanıyoruz. Haftalık olarak oluşturduğumuz güncel ürün listemizi mail ortamında oluşturduğumuz destekçi kayıt listemizde bulunan kişilere ileterek bilgi veriyoruz.  (Listemize kayıt olmak için alppir@gmail.com adresine mail göndermeniz yeterli.) Siparişlerimizi mail ve telefon yoluyla alıp anlaşmalı olduğumuz kargo firmasıyla kapınıza teslim ediyoruz.   

Organik Sertifika
Organik sertifika sürecimiz Ocak 2013’te başlamış, 2015 yılından itibaren Organik Sertifikalı Üretim statüsüne geçilmiştir.

Adil ticaret
Günümüz ekolojik, ekonomik ve sosyal koşullarında uyguladığımız doğal yöntemlerle küçük ölçekli üretim yapıp ayakta kalmayı başarmak şüphesiz kolay değil. Ancak biz amacımızı ilkeli ve adil bir şekilde insan sağlığı için üretim yapmak olarak belirledik. Bu önceliği yerine getirmek ancak toprak, bitki ve hayvan sağlığını bütünün parçaları olarak görüp karar ve uygulamaları bu doğrultuda işletmekle mümkün. Etik ve ilkeli duruş, bütünü oluşturan tüm fertlere aynı özveri ile yaklaşmayı gerektirir. Biz de bilgi, beceri ve tecrübelerimizi bu doğrultuda geliştirip uygulamaya çalışmaktayız.

 

Reklamlar

One response to “Alp Pir (Köyceğiz/Muğla) – Tanıtım

  1. Doğadaki Besin Zinciri ve biyoçeşitliliği, Organik Tarımla geliştirme azminden dolayı seni yürekten kutluyorum ALP OĞLUM.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s