Ulupınar Çevre Koruma, Geliştirme ve İşletme Kooperatifi, Çıralı/Antalya

İletişim:
Mehmet Tover

GSM: 05053030353
E-posta: mehmettover@gmail.com
Ulupınar köyü, Çıralı mevkii 07980, Kemer – Antalya

Üretim yerimiz
Antalya Kemer iline bağlı Ulupınar köyü, Çıralı köyü ve Üçoluk yaylası

Üretimini yaptığımız ürünler;

Avokado, Nar, Trabzon hurması, Ceviz, Zeytin, Limon , Mandalina, Portakal, Altıntop ( greyfurt ), Pomelo, Marul, Maydanoz, Roka, Dereotu, Kuzu kulağı, Domates, Hıyar, Biberler, Patlıcan, Kabak, Soğan, Kereviz, Havuç, Turp, Patates, Pırasa, Ispanak, Araka, Bezelye, Bakla, Fasulye, Ahududu, Kayısı, Malta eriği, Altın çilek, Erik, İncir, Karpuz, Kaktüs inciri, Armut, Elma, Üzüm, Hünnap, Buğday, Keçiboynuzu, Yer elması.

Yöresel Ürünler;

Bal, Harnup özütü, Üzüm Pekmezi, Nar suyu, Nar ekşisi. Ayrıca doğadan toplama doğal gıdalar, çaylar, mantarlar.

Kısaca biz, Üretim Şekli ve Kullanılan Yöntemler hakkında;

22 Organik ürün üretici çiftçisi ile 1998’de organik tarıma başlayarak 2000’de Kooperatifi kurarak, organik tarım ürünleri üretimi, deniz kaplumbağaları koruma çalışmaları, endemik bitki işaretleme ve koruma çalışmaları ile ilgilenmeye çalışıyoruz.

5262 sayılı organik tarım kanunu ve 27676 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ‘ Organik tarımın esasları ve uygulanmasına ilişkin yönetmelik ‘ esaslarına göre organik tarım ürünleri üretiyoruz. Sertifika kurumu ekim ve hasat zamanları öncesi ( tek yıllık bitkiler ekimi ve meyve ağaçları hasat zamanı ) toprak ve numune ürün alarak kimyasal kalıntı analizlerine tabi tutar. Bu analizler sonucu kimyasal kalıntı olmayan ürünler organik sertifikalı ürün olarak satılır.

Fenni gübre, fenni geliştirici hormonlar, zehirler, ot ilaçları kullanmıyoruz.

Organik tarım yönetmeliğinde belirtilen doğal ilaç karışımları, organik gübre, kompost, hayvan gübresi ( doğal üçoluk yaylasında yayılmış & organik bahçe içlerinde organik yem ile beslenmiş ).

Tohum, Ekim, Biyolojik çeşitlilik sağlanması hakkında;

Bazı tohumlarımız atalık. Bazı tohumları yayla köylüleri ile takas şeklinde bulmaya çalışıyoruz. Meyve ağaçlarımızın en gençleri 25-30 yaşlarında, 40 yaşlarında. Bazı meyve türleri hakkında; ( bu ilgileri teyit et, resim ekle !!! )

Avokado: Fuerte & Hass

Nar: Hicaz

Keçiboynuzu: Aşılı

Limon: Enterdonat, Kara limon

Portakal: Washington, İtalyan

Mandalina: Satsuma, Klementin, Yerli

Altıntop: Rubby Red

Turunç: Citrus Aurantium

Marul: Göbek, atalık tohum

Maydanoz: Atalık tohum

Roka: Atalık tohum

Salatalık: Hıyar

Domates: Yayla atalık tohum

Biberler: Sivri, atalık Köy – Üç burun,

Patlıcan: Tekirova atalık 

Sarımsak: Atalık tohum

Fasulye : Atalık tohum

Mısır : Atalık tohum ( yeni )

Ekiminde torf, kompost, saman ve kuru bitki yaprakları, magnezyum, potasyum, hayvan gübresi, çakal harnup ağaçları dip toprağı, organik gübre kullanılır. ( bilinçli gübre uygulaması için tarım il müdürlüğü toprak analizi alır )

Beydağları sahil milli parkı içerisinde geç yerleşke ( yaklaşık 150 yıl önce ) olmuş, Çıralı ve Ulupınar köyleri ( mahalle ) geç yerleşke olması sebebi ile ve yapıların fazla bulunmaması sayesinde doğal yaşam ve çeşitlilik koruna gelmiş. Yöremiz endemik bitkileri { Öd dikeni / topuz dikeni (Echinops onopordum), Kemer çayı / Likya dağ çayı (Sideritis Lycia), Çıralı sığırkuyruğu ( V.spodiotrichum), Kimera ayı kulağı (Phlomis chimerae), Sert tüylü emzik otu (Onosma strigosissimum), Peygamber çiçeği (Centaurera dichroa) } ve nadir canlı türleri ile zengin bio çeşitliliğe sahiptir.

Nadas uygulayan çiftçi, ağaçlarında kuş yuvaları uygulayan ( kuş dışkısı ) çiftçi, küçükbaş hayvan yayan çiftçi ( nadas ile birlikte ), düşen yapraklar, kuşların beslendiği meyveler ve kaplumbağaları kirpileri ile düşen meyveyi dönüştürenler. Organik tarım yönetmeliğinde de bahsedilen baklagil ekim nöbeti gibi uygulamalar da süregelmiş.

Düşüncelerimiz hakkında;
Organik tarım, gıda& besin ihtiyaçlarımızı karşılamamız hakkında yöntemlerden birisi.
Bir gıda üretme yöntemi olarak, diğer canlıları yok etmeyen, onlara da yaşam hakkı tanıyan, sağlığa zararlı madde içermeyen, lezzetli ve besin kalitesi yönünden yüksek ürün üreten yöntemlerden biri. Organik sertifikalı tarım etkin denetlenebilen bir yöntemdir. Sertifika herhangi bir şüpheyi kaldırmada yardımcı olabilir, hatta başarılı da olabilir, hiç yeterli olmaya da bilir.
Sürdürülebilir besin
İhtiyaç karşılığı üretim
Toprak erezyonu
Su stresi
Küresel iklim değişiklikleri, gibi etkenleri olumlandırmak
Doğanın muazzam güzelliğini seyrederek, kaliteli bir yaşam tamamlayabilmek için;
Doğala dönüş.
Kooperatif adına paylaşımda bulunan bendeniz Mehmet.
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s