DBB doğal ürün ölçütleri

> ENGLISH

DBB üreticileri gruba sadece doğal ürünler sunabilir. Doğal ürün ile kastedilen, üretiminin hiçbir aşamasında doğaya veya insan sağlığına zararlı olabilecek yöntemlerin ve girdilerin (zirai ilaçlar, gübreler, hormonlar, katkılar vs.) kullanılmamasıdır. Pratik bir tanımlama olarak doğal ürün, organik tarım standartlarının altında olmayan (yani sistemik kimyasalların kullanılmadığı) ve mümkün olduğunca bunun da ötesinde doğaya, biyoçeşitliliğe ve insan sağlığına saygılı yöntemlerle üretilen bir üründür.

DBB üreticilerinin doğal ürün ölçütlerinin dışına çıkmalarını gerektiren istisnai durumlar olursa, üreticilerin, gerekçelerini de anlatarak bunu DBB grubuyla paylaşmaları ve bu durumun giderilmesi için bir perspektif/plan sunmaları gerekir.

Belli başlı ürün grupları için doğal ürün ölçütleri aşağıda ifade edilmiştir. Geçici süre için izin verilebilecek istisnalar da belirtilmiştir:

Tarım ürünleri (tahıl, bakliyat, sebze, meyve)

  • Üretimin hiçbir aşamasında sistemik kimyasalların (böcek ilacı, ot ilacı, sentetik gübre) kullanılmaması.
  • Üretimde toprağı, suyu ve çevredeki doğayı koruyan, doğa dostu yöntemler kullanılması.
  • Tohumluklarda/fidanlarda geleneksel ıslah yöntemleri dışında biyoteknolojik yöntemler (mutasyon ıslahı, GDO , hibritleştirme) kullanılmamış olması. Tercihen yerel tohumların ve köy çeşitlerinin kullanılması.
  • Mümkün olduğu ölçüde yerel ve yerele uyumlu çeşitlerin korunması ve geliştirilmesi
  • Doğadan toplanan ürünlerin her türlü kirlilikten (hava, su, toprak) uzak bölgelerden ve sorumluluk ile toplanması.

Geçici olarak izin verilebilen istisnalar: (Gerekçeleri ve çözüm perspektiflerini grupla paylaşmak koşuluyla) Tahıl üretiminde, toprağın doğal yollardan verimliliği artırılana kadar, üretim döneminde en fazla bir defa ve dönüme 15 kg’yi geçmeyecek şekilde azot-fosfor-potasyum gübresi kullanılması.

Hayvansal ürünler

  • Hayvanların serbest yayılması, doğal şekilde beslenmesi ve doğal yapılarına uygun sağlıklı ortamlarda yaşaması.  Elverişsiz hava koşulları hariç, gündüzleri kapalı alanda tutulmaması.
  • Hayvanların temiz suya kolay erişimin sağlanması.
  • Takviye gerektiğinde hayvanlara kesinlikle endüstriyel/konvansiyonel hazır yemlerin (süt yemi, et yemi vs.) veya konvansiyonel küspelerin verilmemesi. Doğal yöntemlerle yetiştirilmiş tahıl ve yem bitkilerinin ve/veya organik üretimde izin verilen girdilerin kullanılması.
  • Hayvanlara hiçbir şekide hormon takviyesi yapılmaması
  • Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların veteriner kontrollü olması
  • Zorunlu durumlar hariç hayvanlarda yapay dölleme yapılmaması
  • Mümkün olduğu ölçüde yerel ve yerele uyumlu hayvan ırklarının korunması ve geliştirilmesi
  • Çiğ sütün katkısız olması
  • Süt ürünlerinde sütün pişirilmiş (kaynama noktasına getirilip soğutulmuş) veya peynirin tuzlu suda (salamura) en az üç ay beklemiş olması.
  • Yumurta tavukçuluğu için tavukların ortak yaşam alanlarında horozların da bulunması.
  • Hayvan hastalıkları tedavisinde kullanılması gerekebilen antibiyotik ve ilaçların kullanılması durumunda, uygun süre boyunca ürün sunumuna ara verilmesi.

Geçici olarak izin verilebilen istisnalar: (Gerekçeleri ve çözüm perspektiflerini grupla paylaşmak koşuluyla) Hayvanlara ek besin olarak konvansiyonel yöntemlerle (örneğin azot-potasyum-fosfor gübresi kullanılarak) üretilmiş tahıl, bakliyat veya yem bitkileri verilmesi (arpa, buğday, yonca, fiğ, mercimek, nohut vs.)

Bal ve diğer arı ürünleri

  • Kovanlarda hiçbir şekilde organik üretimde izin verilmeyen kimyasal ilaçların kullanılmaması.
  • Kovanların doğal ortamlarda, egzoz gazi, endüstriyel veya zirai kirlilikten uzak, temiz suya erişimi olan yerlerde tutulması
  • Kristalize olan balın (çoğu çiçek balı için geçerlidir) ısıtılarak çözülmesi yerine olduğu gibi tüketilmek üzere sunulması (ve bunun için gerektikçe bilgilendirme yapılması).
  • Kovan imalatında kimyasal salım yapabilecek yapıştırıcıların kullanılmaması ve kovanların temiz tutulması.
  • Bal yapım döneminde hiçbir şekilde şeker veya benzeri yapay besleme yapılmaması.
  • Süzme bal için konvansiyonel petekler yerine hammadesi (eski petekleri) doğal arıcılık yapılan kovanlardan sağlanmış olan temel peteklerin veya organik temel peteklerin kullanılması.
  • Yerele uyum sağlamış arı hatlarının korunması ve geliştirilmesi için çaba gösterilmesi. Bu amaçla, gezgin arıcılıktan olabildiğince kaçınılması.
  • Bal yapım dönemi dışında da, olabildiği ölçüde şekerle beslemeden kaçınılması.

Geçici olarak izin verilebilen istisnalar: (Gerekçeleri ve çözüm perspektiflerini grupla paylaşmak koşuluyla) Doğal alternatiflere erişim sağlanana kadar parabensiz konvansiyonel temel peteklerin kullanımı 

İşlenmİş ürünler

  • Tarhana, erişte, ekmek, bazlama, pekmez, sirke, turşu, sebze kuruları gibi işlenmiş ürünlerin DBB grubuna sunulabilmesi için, ürünün içinde yer alan bütün girdilerin doğal olması gerekir. Örneğin bulgur için buğdayın, tarhana için buğday, domates ve biberin, sabun veya kozmetikler için yağların doğal veya organik tarımla (ilaçsız, zirai gübresiz) üretilmesi zorunludur. Yumurtanın çiftliklerden değil serbest gezinen tavuklardan olması gerekir. Unlu ürünlerde taş değirmende yanmadan öğütülmüş tam buğday unu kullanılması tercih edilir.
  • İşlenmiş ürün hazırlamada geleneksel yöntemler veya güvenli olduğu bilinen yeni teknikler kullanılmalıdır.
  • Ürün işlemede, hammaddelerin besin değerini olabildiğince koruyarak son ürüne yansımasını sağlayacak yöntemler tercih edilmelidir (örn., olabildiğince az ısıl veya mekanik işlem).
  • Ürünler hijyenik ortamlarda üretilmeli, uygun şekilde ambalajlanmalıdır.
  • Ürünlerin ambalajı üzerinde (veya Web tanıtım sayfalarında) bütün girdilerinin, gramaj bilgisinin, üretim tarihinin ve son kullanım tarihinin yer alması gerekir.
  • Sabun ve türevlerinde kostik (sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit) kullanımı gerekiyorsa, bu girdinin son üründe (kimyasal tepkime yoluyla) tamamen tüketilmiş olması (tepkimenin gerektirdiğinden biraz fazla yağ kullanılarak sağlanabilir).

Geçici olarak izin verilebilen istisnalar: (Gerekçeleri ve çözüm perspektiflerini grupla paylaşmak koşuluyla) Tatlı ürünler (marmelat, reçel, helva vs.) veya sağlık desteği ürünlerinde (şurup vs.) konvansiyonel şeker (pancar veya şeker kamışı) kullanılması. Yine sağlık desteği ürünlerinde güvenli, dahili kullanıma uygun etil alkol kullanılması. 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s